Navigace

Obsah

Tisková zpráva: Mezinárodní den památek a sídel v Příboře

Typ: ostatní
Tak jako každý rok, tak i letos si Příbor v sobotu 14. dubna připomněl Mezinárodní den památek a sídel a také započal připomenutí 30 let od založení městské památkové rezervace. Program akce byl zahájen v 9 hodin MUDr. Mořicem Jurečkou komentovanou prohlídkou farního kostela narození Panny Marie s výkladem velikonočních tradic. Od 10 hodin se uskutečnil na náměstí Sigmunda Freuda koncert pěveckého sboru Valentin s názvem „Přeletěla vlaštovečka“. V 11 a 14 hodin probíhaly komentované prohlídky nově zrekonstruovaného domu č.p. 38 v městské památkové rezervaci tzv. domu s duší. V 15 hodin v piaristickém klášteře uvedl koncert Sboru Musica Priboriensis „Božská múdrost“ předseda komise pro městskou památkovou rezervaci Stanislav Štefek, DiS. Na koncert v 16 hodin navazovala přednáška Mgr. Jany Koudelové, Ph.D., o vývoji města a jeho cennostech s následnou procházkou po městě.

U příležitosti této akce byly od 9. do 17. hodiny bezplatně otevřeny příborské památky tj. kostel Narození Panny Marie, kostel sv. Františka, kostel sv. Kříže, kostel sv. Valentina, rodný dům Sigmunda Freuda, piaristický klášter se zahradou a Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda. Díky Římskokatolické farnosti byla také zpřístupněna věž farního kostela.

Muzeum Novojičínska mělo připravenu od 17 do 22 hodin výstavu výklenkových plastik ze sbírek muzea. Jednalo se o dřevěné sošky, které zdobily štíty domů a v minulosti měly i ochrannou funkci jako patroni domu. Také si návštěvníci mohli prohlédnout výstavu Zboží ukryté v roce 1938.

Počasí nám, bohužel, nepřálo, ale i tak věříme, že se zúčastněným akce líbila.

Poděkování patří všem, kteří se na organizaci a realizaci této akci podíleli. Speciální poděkování patří MUDr. Mořici Jurečkovi, Mgr. Blance Hrubé, Rudolfu Korčákovi, Mgr. Janě Koudelové, Ph.D., pracovníkům Muzea Novojičínska, Stanislavovi Štefkovi DiS. a dětskému zastupitelstvu.

Ing. Iveta Busková

Odbor kultury a cestovního ruchu

buskova@pribor-mesto.cz

tel.: 556 455 490